Energiaa talven pimeyteen

Talvi ei ole kaikkien mieli vuodenaika. Yksi syy siihen on vähentynyt valo, koska aurinko paistaa vähemmän tänne pohjoiseen – kiitos maapallon liikkeen aurinkomme ympärillä. Vähentynyt valo saa osan meistä väsymään helpommin, joten meidän on oltava itsellemme armeliaita ja autettava kehoamme talven yli taas kevääseen.

Apua väsymykseen

Talviväsymykselle on myös annettu nimi: kaamosväsymys tai jopa kaamosmasennus. Pimeät kuukaudet voivat aiheuttaa jopa ahdistuneisuutta ja uniongelmia, mutta niihinkin voi löytää avun sekä omien tapojen että luonnon kautta. Vaikka me ihmiset olemme asuneet kaupungeissa jo satoja vuosia, olemme yhä todella kiinni luonnossa. Kaamosväsymys on vain yksi ilmentymä tästä yhteydestä.

Jos auringonvalon puute saa meidät väsyneeksi, niin vastaavasti monet luonnontuotteet ja luontaistuotteet auttavat meitä jaksamaan. Me voimme ottaa lisävitamiineja ja hivenaineita luotaistuotteista ja kokeilla CBD-öljyjä ahdistukseen ja uniongelmiin. Lue lisää CBD-öljyistä ja niiden mahdollisuuksista jos asia kiinnostaa.

Me ihmiset tarvitsemme esimerkiksi D-vitamiinia. Me tarvitsemme D-vitamiinia kehomme normaaliin imuunipuolustukseen. Onneksi meillä pohjoisessa moneen ruokaamme on lisätty vitamiineja ja siksi lääkärit eivät tapaa kovin paljon D-vitamiinin puutteesta kärsiviä, mutta se ei tarkoita, etteikö olisi hyvä asia syödä varsinkin talvikuukausina lisävitamiineja. Varsinkin D-vitamiinin puutos voi olla tekijänä erilaisissa infektioissa ja hermoston sekä verenkierron ongelmissa.

Nuku, juo ja syö

Talvella kannattaa kiinnittää myös entistä enemmän huomiota omaan elämänrytmiin, omaan arkeen. Tarpeeksi unta, tarpeeksi päivittäistä juotavaa ja hyvä ruokarytmi ovat pohja koko kehon hyvinvoinnille. Kyse ei ole mistään rakettitieteestä, vaan siitä että elämämme perustuu rytmiin, ja me itse asetamme sen itsellemme.

Emme esimerkiksi tarvitse talvella enempää unta kuin kesälläkään, mutta valottomuus saa meissä monessa aikaan sellaisen tunteen. Siksi joillekin on hyvä ostaa kotiin kirkasvalolamppu ja ajastaa se puoleksi tunniksi aamuisin, jolla saadaan aivoja hieman huijattua.

Tarpeellisen unen lisäksi pitäisi myös huolehtia siitä oman kehon liikkuvuudesta. Se ei välttämättä tarkoita, että pitäisi lähteä lenkille tai salille, mutta varsinkin jos teet etätöitä, kannattaa ottaa välillä puolen tunnin tauko ja käydä kävelyllä läheisessä puistossa tai metsässä. On tutkittua tietoa, että jo puolen tunnin rauhallinenkin kävely ilman kuulokkeita ja älypuhelinta auttaa aivojamme latautumaan ja samalla silmämme saavat lepoa liiallisilta sähköisiltä ärsykkeiltä, joita digitaalinen maailma meille koko ajan tarjoaa.

Liikunta tuo apua ja energiaa

Puolen tunnin kävely antaa lisäenergiaa niin mielelle kuin kehollekin. Luonnossa oleilun ja liikkumisen psyykkisiä terveysvaikutuksia ovat tutkitusti mm. mielialan kohentuminen, stressitason aleneminen sekä virkistyminen ja rentoutuminen. Luonnossa myönteisten tunteiden kokeminen lisääntyy ja vastaavasti epämiellyttävät tunteet vähentyvät. Luonnossa liikkumisen on myös todettu vähentävän masentuneisuuden oireita. Ja tottakai kaikenlainen liikunta on aina hyväksi kehosi ja mielesi kokonaisuudelle.

Ulkona liikkuminen auttaa myös syömisessä ja rakentamalla omaan elämään jonkinlaisen rytmin, joka sisältää tarpeellisen määrän unta, työtä, liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä ilman tarkkoja kellonaikoja antaa voimia ja energiaa jaksaa pimeänäkin vuoden aikana. Mutta jos alkutilanne on sellainen, että mikää ei oikein toimi – älä yritä muuttaa kaikkea kerralla vaan ole itsellesi armollinen, pienikin muutos parempaa on hyväksi.

Ole oma itsesi

Nykyinen elämänrytmi on monella jopa liian kiireinen. Vaikka meillä olisi töistä enemmän vapaa-aikaa, olemme täyttäneet sen kaikella mahdollisella ja vaikka meillä ei olisi reaalisesti mitään illoille, täytämme sen sosiaalisen median paineilla ja digitaalisten kanavien viesteillä. Siksi on hyvä muistaa linkkimme luontoon, ja laittaa ne laittaa välillä pois antane meille itsellemme aikaa vain olla. Sinä itse asetat itsellesi oman rytmisi, löydä se, ja pidä se sillä tasolla, mikä tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä.