Tupakoimattomuus säästää myös yrityksille

Oletko tietoinen siitä, että tupakoitsijasta koituu kuluja, joita ei-tupakoimattomasta ei tilastollisesti synny? Suomessa on useammassa tutkimuksessa laskettu, että yksi tupakoitsija merkitsee keskimäärin noin 2500 euron suurempaa rahallista kulua työnantajalle. Kulut syntyvät normaalia pidemmistä ja useimmin pidetyistä tauoista, sairaspoissaoloista, joita saattaa syntyä tupakoitsijan lisäksi myös hänen työkavereilleen passiivisen tupakoinnin kautta. Lisäksi tupakoitsijan oma tarkkaavaisuus saattaa välillä herpaantua, joka vaikeuttaa työn suorittamisessa.

Työnantajan mahdollisuudet

Mitä sitten työnantaja voi tehdä? Aina voi asettaa työpaikan savuttomaksi, mutta senkin voi tehdä usealla tavalla. Paras tapa on tehdä se yhteistyössä tupakoitsijoiden kanssa. Esimerkiksi ohjaamalla tupakoitsijat avun piiriin, tai esittelemällä tupakalla vaihtoehto kuten nikotiinipussit. Tupakaton nuuska ei sisällä tupakkaa, ja nikotiinipussit ovat täysin tupakattomia. Niillä päästään kattamaan kuitenkin sen tupakan sisältämä nikotiini ja taklataaan yksi este tupakoinnin lopettamisessa.

Jos sitten yrityksessä on useampia tupakoitsijoita, voi yritys esittää optiota, missä tupakoimaton työpaikka tarkoittaisi aivan uutta taukotilaa, joka olisi entistä viihtyisämpi ja mahdollistaisi monipuolisemmat tauot. Yritys voisi investoida uuteen taukotilaan ja sen laitteisiin useampia tuhansia euroja. Jos vielä tupakoimattomuus työpaikalla oikeasti johtaisi työntekijöiden osalta lopulliseen tupakoinnin lopettamiseen – sen parempi.

Työnantaja voi myös tuottaa vapaa-ajalle liikuntatoimintaa ryhmässä tai yksinään, joka myös entisestään tukee työntekijöiden työhyvinvointia ja koko kehon ja elämän hyvinvointia. Töihin voidaan myös työantajan toimesta tuottaa terveellisiä välipaloja ja jopa kutsua hieroja säännöllisesti paikalle hieromaan henkilökuntaa. Myös ravintoterapeutin palvelut ovat mahdollisia lisätä yrityksen omiin palveluiden henkilökuntaansa kohtaan. Yrityksen pitää vain varoa, ettei toimet tunnu tuputtamiselta, vaan olisivat jopa henkilökuntalähtöisiä.

Suomi ja tupakka

Suomessa on ollut pitkään kohtuullisen isokin tupakkateollisuus tehtaineen. Nykyään 2020-luvulla Suomessa on enää ainoastaan yksi tukkituottaja, jonka tupakkaa menee verkkokaupan välityksellä ympäri maailmaa, mutta muuten Suomessa tupakointi on vähentynyt viimeiset vuosikymmenet. Jos esimerkiksi 40-luvulla yli 70% miehistä poltti tupakkaa, on tuo luku pudonnut jo reiluun 10% prosenttiin, ja naisten kohdalla puhutaan reilusta 9% määrästä. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, erityisesti miehillä: esimerkiksi 1980-luvulla noin joka kolmas mies poltti päivittäin, naisista joka viides. Tupakointi onkin yleistä niissä maissa, joissa ollaan vielä kehitysmaanasteella, ihmiset ovat köyhiä ja lukutaitokin on vielä rajattua.

Suomessa on muuten tavoitteena ns. Savuton Suomi 2030-hanke, jossa pidetään tavoitteeseen pääsyä, jos alle 5% suomalaisista enää polttaisi vuonna 2030.

Tupakka ja maailma

Maailman mittakaavassa kyseessä on yhä miljardien dollarien liiketoiminta, jossa suurimpia tuottajia ja käyttäjiä ovat sellaiset maat kuten Kiina, Intia ja Brasilia. Tupakointi onkin pahimmillaan nyt Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, missä tupakka on hinnaltaan selkeästi edullisin ”nautintoaine”. Näissä köyhimmissä paikoissa tupakoitsijat eivät ole todellisuudessa tietoisia tupakan vaikutuksista, vaikka virallisesti käytännössä ympäri maailman on jo tiukat tupakkalait olemassa ja esimerkiksi monissa maissa tupakointi on kiellettyä julkisilla paikoilla, ravintoloissa sekä viranomaisrakennuksissa.

Maailmassa on lähes miljardi ihmistä, jotka polttavat tupakkaa. Koko maailmassa miehistä tupakoi noin joka kolmas eli 36 prosenttia. Naisten keskuudessa tupakoitsijoita on selvästi vähemmän, noin 8 prosenttia. Vuonna 2019 tupakointi ja siitä aiheutuneet sairaudet tappoi lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä

Tupakkatuotteita viljellään noin sadassa maassa ympäri maailmaa. Tupakkayhtiöt ovat globaaleja suuryhtiöitä. Kuuden suurimman tupakkayhtiön lisäksi maailmassa on ainakin 40 pienempää yhtiötä, jotka valmistavat savukkeita. Joka vuosi tupakkateollisuus tuottaa yli 6 biljoonaa savuketta. Tästä kaikesta johtuen tupakointia ei tulla suoranaisesti kieltämään vielä pitkään aikaan. Tupakkateollisuudella on yhä suuri taloudellinen merkitys, ja vaikka sen lääketieteelliset todisteet sen aiheuttamista ongelmista ovat hyvin tiedossa, eivät ne kuitenkaan vielä riitä täydelliseen tupakkakieltoon, eikä välttämättä tule koskaan riittämäänkään – taloudellinen mahti on monesti sitä poliittista mahtia korkeampi.