Pistäydytkö sinä lounaalla ravintolassa?

Lohjalla on monia hyviä lounaspaikkoja. Pappilankorven lähelläkin niitä löytyy useampia:

  • Ismet Perttilä Sauvonrinne 15:ssa tarjoilee joka päivä vaihtuvat lounaat buffetista laajalla salaattitarjonnalla
  • Kauempana kaupungin toiselta puolelta löytyy vahvan asiakaskunnan omaava Eväs-Torppa, joka tarjoilee rehdin suomalaisen lounaan joka arkipäivä
  • Keskustasta löytyy parikin kiinalaista ravintolaa lounasbuffetilla ja mm. Feners turkkilaisena buffet-paikkana
  • Keskustassa on myös kaksi intialaista lounasravintolaa ja yksi nepalilainen ja näiden lisäksi pari pizzapaikkaa
  • Asemalta löytyvät Wanha Vaunu ja Veli Kebab ja jos pidemmälle haluaa mennä lounastamaan niin Ojamolla on pizzeriaa samoin kuin Virkkalassa

Pelaatko syömisen jälkeen

Lähes jokaisessa lounaspaikassa on mahdollisuus Suomessa myös pelata automaattipelejä. Veikkauksen pelejä on ympäri Suomea ravintoloissa, kaupoissa, huoltoasemilla ja lounastajat laittavat usein muutaman euron näihin koneisiin mielessä kenties lounaskulujen takaisin voittaminen. Minkälaisia pelejä näissä koneissä sitten on? Suominetticasino on kerännyt pelitietoa sivustolleen ja esittelee erilaisia automaattipelejä, niiden palautusprosentteja ja sisältöjä mallikkaasti.

Esimerkkinä näistä useista peleistä on NetFlixistä tuttu Narcos sarjaan tehty automaattipeli, jossa palautusprosentti on yli 96%.

Lounas ja syöminen

Lounas on hyvä ja terveellinen tapa syödä päivällä. Terveelliseen syömiseen liittyy aamiainen, lounas, illallinen ja pari välipalaa, sitä useampaa kertaa ei pitäisi syödä, koska hampaat eivät tykkää siitä eikä elimistökään välttämättä ehdi sen enempää kuluttaa. Hyvä vinkki lounastajille on ottaa ruoan jälkeen purukumi suuhun. Ksylitoli estää tutkitusti hampaiden reikiintymistä ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien kasvua ja toimintaa. Suositeltava kokonaismäärä on 5 grammaa päivässä. Se vastaa 6‒10 ksylitolipurkkatyynyä, joita pureskellaan aterioiden jälkeen 1–2 kappaletta kerrallaan.

Terveellinen ruokavalio

Ihmisen elimistö tarvitsee riittävästi suojaravintoaineita ja sopivasti energiaa pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä. Kun energiankulutuksen ja -saannin välillä on tasapaino, paino pysyy vakiona. Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiini ja rasva. Tärkeimpiä hiilihydraattien lähteitä ovat viljatuotteet, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat. Eläinkunnan tuotteista liha, kala, kana, kananmuna ja maitovalmisteet sisältävät eniten proteiinia. Kasvikunnan tuotteista puolestaan viljavalmisteet, palkokasvit sekä pähkinät ja siemenet ovat parhaita proteiinin lähteitä.

Mikä sitten on sitä hyvää rasvaa?

Rasvaa tarvitaan solujen rakennusaineeksi ja energiantuottoon. Rasvan mukana saadaan myös rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E) ja välttämättömiä rasvahappoja. Rasvan saantisuositus on aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 25–40 prosenttia energiasta. 30 prosenttia energiasta vastaa keskimäärin miehillä 80 grammaa ja naisilla 60 grammaa rasvaa päivässä. Rasva sisältää runsaasti energiaa, joten painonhallinnan kannalta rasvan määrä on hyvä pitää kohtuullisena. Suositusten mukaan rasvojen kokonaismäärästä tulisi olla 2/3 pehmeää ja enintään 1/3 kovaa rasvaa.

Pehmeän rasvan riittävä saanti varmistuu helposti, kun käyttää päivittäin

  • leivällä margariinia (vähintään 60 % rasvaa)
  • öljypohjaista salaatinkastiketta
  • leivontaan ja ruoanvalmistukseen öljyä tai pullomargariinia
  • sekä lisäksi kaksi-kolme kala-ateriaa viikossa.

Näin korjaat ruokavaliosi rasvat

Huolehdi omega-3:n saannista

Katso, että ruokavalioosi kuuluu rasvainen margariini, rypsiöljy tai saksanpähkinät, ja käytät niitä päivittäin.

Kohtuudella kovia rasvoja

Kovia rasvoja saat eläinkunnan tuotteista, ja niiden runsas nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta.

Kovia rasvoja kannattaa käyttää kohtuudella ja miettiä kokonaisuutta. Jos et halua luopua rasvaisesta juustosta, tee jossakin muualla vähärasvaisia valintoja, esimerkiksi suosi lihan sijaan kalaa.

Varo piilorasvaa

Kaikista herkuista ei etenkään kesällä ole tarkoitus tinkiä. Huomioi kuitenkin, että leivonnaisten, lihavalmisteiden, meijerituotteiden ja einesten näkymätön piilorasva on suurelta osin kovaa rasvaa.

Rasva ruoasta, ei kapselina

Pehmeä rasva on suositeltavaa syödä tavallisena ruokana eikä kapseleina tai muina valmisteina. Jos esimerkiksi kalaöljyn ottaa kapselina, kalan muut hyvät ominaisuudet jäävät saamatta.

Lähteet: Laillistettu ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen, Terveyskirjasto.