Remonttisuunnittelun aika

Oletko huomannut, kuinka ihmisillä on viime aikoina tuntunut olevan enemmän aikaa viritellä autojaa, rakentaa pihojaan ja suunnitella kotinsa sisustusta. Meille kaikille on viimeinen vuosi ollut todella erikoinen, ja monelle meistä se toi lisää vapaa-aikaa arkeen työn muuttuessa etätyöksi ja työmatkojen kadotessa arjesta. Uudella ajalla olemme päätyneet katselemaan ympärillemme ja katseet ovat löytäneet uusia remonttikohteita ja pieniä kodin projekteja vähän sieltä sun täältä. On se projekti sitten ollut autotallissa, firman hallilla tai kotona, monet ovat joutuneet myös miettimään sen remontin rahoistusta, remonttilaina on ollut monilla laskelmissa heti alusta alkaen mukana.

Suunnittelun A ja Ö

Kuinka monta kertaa sinä olet aloittanut remontin? Kuinka monta kertaa olet tehnyt sen kunnolla. Kunnolla tekeminen vaatii, että pieneenkin remonttiin pitää käyttää aikaa sen alkuvaiheessa eli suunnittelussa. Suunnitteluvaiheessa miettii niin sen remontin kokonaisuutta, aikataulua kuin myös budjettia, ja ilman suunnitelmaa remontista voi tulla ikuisuusprojekti tai se voi lopulta viedä moninkertaisesti rahaa alkuperäiseen ajatukseen verrattuna. Siksi perussuunnittelu on tärkeen, teet remontin sitten lopulta itse tai käytätkö ulkopuolista apua, ammattilaisia tai peräti paikallista remonttifirmaa.

Varaudu heti alussa siihen, että pienessäkään remontissa ei kaikki välttämättä mene aivan sukkana pussiin, eli matkan aikana voi tulla yllätyksiä. Ne kannattaa huomioida myös omassa budjetoinnissa, sanotaan, että sinulla on 10 000 euroa rahaa maksimissaan käytössäsi, niin kannattaa budjetoida siitä remonttiin sellainen 8000-9000 euroa, sillä jos jotain yllättävää tulee, et ole hetin kriisin edessä, koska sinulla on vielä joustovaraa.

Sovi kaikki remontit myös kirjallisesti

Oletko tehnyt remontin ilman sopimusta, onnistuiko se? Vai oletko yksi niistä, joka on luottanut ammattilaise sanaan ja teettänyt remontin ilman kirjallista remonttia, ja työt eivät edenneetkään aivan kuten oli sovittu ja lopputulos ei vastannut lainkaan toimeksiantoa. Siinä vaiheessa on nimittäin turhaa enää huudella perään, sillä todennäköisesti saat aloittaa toisen tekijän kanssa alusta – kenties tällä kertaa kuitenkin kirjallisen sopimuksen kautta. Kirjallinen sopimus antaa sinulle aina enemmän mahdollisuuksia tilanteessa, missä kaikki ei mene kunnolla maaliin, ja monesti remonteissa on tilanteita, mitkä eivät mene alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Sopimuksessa sovitaan osapuolten välillä tietystä asiasta, kuten työsuorituksesta sekä sen suorittamiseen liittyvistä ehdoista. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että sovitaan siitä kuka, kenelle, mitä, milloin, missä, mihin hintaan ja mitä jos asiat eivät menekään puoli tai toisin kuten ajateltu. Remonteissa on siis itse hinnan lisäksi tärkeätä sopia myös aikatauluista, koska mitäkin tehdään, ettei pahimmillaan käy niin, että koti tai firman halli on käyttökelvottomassa tilassa kuukausia, ja vain koska sopimukseen ei kirjattu mitään aikatauluista.

Tekijöitä on erilaisia

Koska tekijöitä ja remonttifirmoja on paljon, on myös hintoja monen tasoisia. Siksi on hyvä lähteä omaa remonttia kohti oman suunnitelman ja budjetin avulla tarjouksia pyydelleen. Yrityksille on helpompaa vastata selkeään remonttitarpeeseen kuin tilanteeseen, missä tilaaja vasta alkaa hahmotella tarpeitaan. Selkeä remontti on myös yritykselle helpompi hinnoitella ja siten tarjouksen saaminen on todennäköisempää. Ilman suunnitelmaa on vaikea saada edes alustavaa tarjousta, kun remonttia tekevät eivät voi määritellä kuinka kauan kohteessa ollaaan ja kuinka monta työntekijää kohde vaatii.

Kun sitten saat tarjouksia kohteeseesi, voit nopeasti huomata, että hintaskaala voi olla todella laaja. Samalla huomaat, että yritysten antamat tarjoukset myös eroavat paljon, vaikka olisit kysellyt heiltä täsmälleen samalla tavalla. Tämä johtuu siitä, että jokainen yritys vastaa tarjouspyyntöihin omalla tavallaan. Tärkeintä on, että luet jokaisen saamasi tarjouksen läpi ennen hyväksyntää, ja varmistat että olet ymmärtänyt, mitä olet tilaamassa.